Leta i den här bloggen

Arkiv

Några glimtar från tidigare berättaraftnar i Norsjö.


 Under hösten 2015 arrangerades ett berättarcafé i biblioteket i Norsjö under temat ” Fiske i Norsjöbygden” med information om det tidiga fisket från 1800-talet och tidigt 1900-tal när kustbor ägde fiskerätt inom kommunen s.k. !Fjällfiske”. En film från 1950-60-talet förevisades där det filmats med fiske med not i Norsjön, något som var tämligen vanligt vid dessa decennier. Torbjörn Holmlund, Svansele medverkade också med att berätta om sitt stora intresse för fiske. Dessutom gavs tillfälle för åhörarna att berätta om självupplevda fiskeäventyr, och åhörarna fick ta del av flera humoristiska händelser som skett i samband med fiske. Detta berättarcafé var en samordning med Skellefteå museums ” Alla Tiders Norsjö” som hade ordnat en utställning i biblioteket, bestående av många olika redskap och föremål från gångna årtionden, alla med anknytning till temat Fiske i Norsjöbygden. Denna utställning varade ett par månader.
                                                                                              Erik Grahn, sekreterare 





Bagarstugans dag
Bagarstugans dag genomfördes för första gången i Norsjö kommun den 18 juni på initiativ av arbetsgruppen för Alla Tiders Norsjö.
 En ”gratisbuss”, med guider från Norsjöbygdens Berättare, samt en tolk, lotsade 22 passagerare på en rundtur till fem av de åtta öppna bagarstugorna i kommunen.
 Det bakades, smakades, fikades och köptes mjukkakor i Hemmingen, Bastuträsk, Holmträsk, Bjurträsk eller i Bastutjärn. Så även på Hembygdsområdet, i Norsjövallen och i Rengård, trots att tiden inte räckte till bussbesök på alla platser.
 Dessutom fick vi en uppskattad guidning på plats av Ola Alm om byn Hemmingen, av Gerd Lundström om Bastuträsk gamla skola och av Barbro Holm om Dahlbergsgården.
 Det var en nöjd skara resenärer som återvände till Norsjö, efter drygt 4 timmar, med en förhoppning om att Bagarstugans dag återkommer nästa år.


                                                                                       Berit Stenman, Norsjöbygdens Berättare




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar